Warme kilometers en een verfrissende duik

12-06-2017

Warme kilometers en een verfrissende duik

UV-kracht 8 vandaag. De zon schijnt flink, de lucht is blauw en het meer van Luna glinstert van de zonnestralen die weerkaatsen op het water. Het park is klaar voor de Luna Beach Run 2017.

Fleurige hardloopoutfits

Het is een drukte van belang als ik met mijn 3 zoons aankom bij de start van de Luna Beach Run voor de 5 en 10 kilometer. Sportieve Heerhugowaarders in fleurige hardloopoutfits staan gezellig te kletsen en doen hun eigen warming-up. Veel mensen hebben zich van te voren ingeschreven en staan in de rij om hun startnummer op te halen. Alles staat duidelijk aangegeven en de vrijwilligers staan met een grote glimlach iedereen te woord.

De start

Even na 12 uur tellen we af, klinkt het startschot en gaan de deelnemers aan de recreatieloop en businessrun van start. Enthousiast rent iedereen omhoog  richting de windmolen. Op de dijk is het heerlijk lopen met een licht verkoelend windje. Als snel vallen er gaten in de groep lopers. Na de snelle start gaat iedereen over in zijn eigen tempo dat zeker beinvloed wordt door de hitte.

Ik voel dat ik zware benen heb en ben blij dat ik me voor de 5 kilometer heb opgegeven en niet voor de dubbele afstand. Of het lood in mijn benen komt van de hitte of van de gezellige benefietavond voor het Hertenkamp gisteravond en het uurtje fitnessen vanmorgen om 9 uur weet ik niet. Het maakt ook niet uit, ik ga ervoor.

Er staan veel mensen met kinderen langs het parcours om ons aan te moedigen, dat is altijd leuk. Jaloers kijk ik naar een skiër bij Skeef die valt. Een plons in het water ziet er nu wel heel verleidelijk uit.

Flink zweten

Mijn 2 oudste zoons zie ik in de verte lopen. De tijd dat ik hen bij kon houden is definitief voorbij. De jongste loopt ergens achter mij dus ik ben nog niet helemaal verslagen. Dan komt de brug en dat ik geen klimmer ben wordt bevestigd, want ik word door een paar lopers ingehaald. Die pak ik straks wel weer terug, denk ik bij mezelf. Dan volgt een warme kilometer zonder een zuchtje wind over het kronkelende asfaltpad langs groen en prachtige wilde bloemen in geel, paars en rood. Om mij heen puffen en steunen de deelnemers. “Dit is toch niet te doen”, zegt een flink zwetende man die ik inhaal. “We zijn al op de helft”, zeg ik. De man perst er een glimlach uit en loopt ploeterend verder.

Een dartel veulen

Op een perfect punt bij de t-splitsing van het fietspad krijgt iedereen een waterflesje aangereikt. Ik neem een slokje, gooi wat water over me heen en ren een beetje opgefrist verder. Vlakbij het Hengelaartje zie ik een stuk voor mij mijn vroegere 9-jarige buurjongen Cas Battem (zoon van de voorzitter). Hij loopt licht als een dartel veulen, wandelt af en toe even maar rent zo hard dat ik hem echt niet kan inhalen, wat een mooi mannetje!

Het strand

Onder het tunneltje door en nog een laatste stukje over het strand. Het lijkt een klein stukje maar vandaag voelt alles zwaar. Een aantal ouders met kinderen ligt op het strand te zonnen of is aan het spelen in het water. “Wilt u nat gespoten?”, vraagt een vrolijk lachend blond ventje vanuit het water. “Heerlijk, heel graag”, zeg ik en mijn beloning is een flinke straal water tegen mijn rug aan.

“Kom op Essie”, hoor ik mijn man roepen. Nog een paar laatste meters en daar is dan eindelijk de verlossende finish. Net voor mij finisht de 3e vrouw in het veld. Had ik dat geweten dan had ik nog wel een extra eindsprint in gezet om om het podium te komen.

De omroeper kondigt een speciale loper helemaal uit Friesland aan. Dat moet mijn jongste zoon Jelle zijn in shirt van SC Heerenveen. Nadat ook hij de eindstreep heeft gehaald besluiten we onze schoenen uit te trekken en een duik te nemen in het verkoelende water, heerlijk!

Ik hoop dat jullie ondanks de hitte, die het rennen extra vermoeiend maakte, ook genoten hebben van de Luna Beach Run en hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer.

Mocht je het leuk vinden om meer blogs over hardlopen te lezen verwijs ik je graag naar Girls Run The World. Op deze pagina blog ik met 3 meiden over hardlopen op de mooiste plekjes van de wereld. Je kunt ons volgen op Facebook en Instagram.

>>Warme kilometers en een verfrissende duik